Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


**Kigyok**

 

 

Fajleírás: 

Ország: Állatok (Animalium)

Törzs: Gerincesek (Vertebrata) 

Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)

Alrend: Kígyók (Srepentes)

Család: Valódi siklók (Colubridae)

Faj: Vörös gabonasikló (Pantherophis guttatus guttatus)

Régi neve Elaphe guttata, de ez megszűnt mivel 2003-ban felosztották az Elaphe genus-t és így jött létre a Panterophis guttatus guttatus. Közepes testhosszú sikló,  hossza 100-140 cm közzé tehető, rekordhosszúságú példánya 183 cm-es volt. A szakirodalmak szerint a hímek hosszabbak, mint a nőstények, nekem ezzel ellentétben eltérő tapasztalatom van.1-1,5 évesen már ivarérettek, de ez nagyban függ a tartási körülményektől is. Alapszíne igen változatos, megtalálhatóak a sárga, barna, vörös és fekete, valamint ezeknek különböző árnyalatai. Haspajszai általában fehérek és feketék. 

 

Életmód: A  gabonasikló Észak-Amerika lakója. Természetes élőhelye lombhullató, valamint fenyőerdő. Itt megfelelő táplálékot valamint búvó és tojásrakó helyet talál mafának. Általában egy kidőlt fa odvában keres magának "lakhelyet". Tavasszal és ősszel inkább nappal aktív mivel ezekben az évszakokban az esti órákban alacsony a hőmérsékelt, azonba nyaranta esténként is vadászik,

 

 

Terráriumi tartás:Teshossza 100-140cm közzé tehető. Rekordhosszuk 183 cm.
      Álatalában napközben ideje nagy részét egy fakéreg alatt, elbújva tölti evés után az enyém körbejárja a terárriumot, valamint iszik is.
      Napközben 26-28 Celsius fokon, éjszaka azonban 20-22 Celsius fok körüli hőmérséklet ajánlott. 
   Kisebb korban naposegér, a kifejlett állatokat kifejlett egérrel, valamint naposcsibével is táplálhatjuk.
    Két állat nagyszerűen elvan egy 70*40*40 cm-es terráriumban (habár a Magyar "törvények" nem ezt írják), a terrárium egyik felét pedig egy 40 W-os izzóval világítsuk meg,  én a cserepes megoldást használom amely véleményem szerint gazdaságosabb megoldás ez biztósítja a siklónknak a megfelelő hőmérsékletet. A terráriumba mászóágakat mivel szívesen mászkálnak, odvas fákat búvóhelynek, valamint fürdőmedencét. A fürdőmedence elengedhetetlen a terráriumi tartáshoz, vedlés előtt előszeretettel "fürdőzik", mivel ez elősegíti a vedlését.
   A terárrium talajának kisebb korban a fenyőfakérget válasszuk jól átszitálva, mivel a kisebb darabok lenyelés esetén bélelzáródást okozhatnak. Nagyobb állatoknál haználhatunk kókuszrostot, valamint tőzeget. Mindent amit beteszünk a terráriumba (fakérek, mászóág, stb.) legalább 2 percre tegyük be a mikróba, hogy a baktériumok pusztuljanak el. A fiatalokat hetente kétszer az idősebbeket 8-10 naponta etessük. Friss víz mindig legyen a terráriumban!

   Tenyésztése: A fogságban tartott gabonasiklókat javasolt teleltetni, mely során 1-1,5 hónapig fénytől elzárt hűvös helyen un. teleltető dobozban kell tartani 15-18 Celsius fokon, fontos hogy teleltetés során legyen a dobozba egy tálkában víz!!! Fontos, hogy a nemeket elkülönítve teleltessük!!A  teleltetés után siklónknak valószínűleg hatalmas étvágya lesz. Etessük meg és ezt követően pár nap múlva próbálkozhatunk a pároztatással. Fogságban az év bármely szakaszában szaporodnak. Párzás után tojásaikat 50-58 nap múlva rakják amiből a 30-35 cm-es kis gabonasiklók 65-75 nap elteltével kelnek ki. A tojások száma a tartástól, a kondíciótól valamint a teleltetéstől függ, de egy példány akár 25-30 tojást is lerakhat A kis gabonasiklók mintázata részben megegyezik szüleikével azonban szinezete eltérő. 
 (Nősténán)

Végszó...

A gabonasiklók a legkedveltebb siklófajták közzé sorolhatók, természetükből és árukból adódóan megfelelő kezdő siklófaj. Számos szín- és mintaváltozatban fordulnak elő a feketétől egészen a pirossig, azonban ezek között nagy árkülömbség van. Esténként mivel jómagam a kókuszrost melett döntöttem alomként, a siklóm áskálni kezd. Nappal ha úgy tartja kedve egy üreget készít magának melyben pihen. Kisebb korban könnyen táplálható szopós egérrel, nálam soha nem fordult elő, hogy visszautasította volna. Nekem egy "Amelanistic Red" Gabonasiklóm vagy másnéven vörös albínóm van. Könnyen kézhez lehet szoktatni nem egy agresszív kigyófajta. Habár az enyim kisebb korban elég félénk volt. Mindamellett kezdésnek az egyik legjobb siklófajta, árának és könnyű tartásának köszönhetően. Kezdőknek csak ajánlani tudom!

 


 


 

 


 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 126954
Hónap: 1195
Nap: 34