Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


*CicaFajták*

 A szomáli macska mindenben egyezik az abesszin macska küllemével, csak a szőre félhosszú. Nevét is az abesszinnel való rokonság jelzésére kapta (Szomália Abesszíniával szomszédos ország), ugyanis a szomáli macska Amerikából származik.

 

 

szomáli macska

Szomáli macska

Az Egyesült Államokban az abesszin macskák között rendre felbukkant egy-egy hosszabb szőrzetű egyed. Ezeket 1967-ben vonták tenyésztésbe. A tengerentúlon 1979-től, Európában pedig 1982-től tekintik a szomáli macskát külön fajtának. Az abesszinnel való rokonság jelzésére kapta nevét Szomáliáról, amely Abesszínia (ma Etiópia) szomszédja. Mindenben egyezik az abesszin macska küllemével, csak a szőre félhosszú.

szomáli macska közepes testméretű, izmos testű, a feje ék alakú, a profilja kissé homorú. A szemek mandulavágásúak, színük sötét borostyán vagy zöld. Selymes, gazdagon csíkozott bundája van.

Színváltozatok

Normál (vadas), kék, lila, ezüst, teknőc színváltozatai ismertek. Leggyakoribb a vadszínű szomáli macska, alapszíne narancsos-barna, fekete csíkokkal. Orrtükre fekete keretben téglavörös, talppárnái pedig feketék vagy barnák. A vörösessárga szomáli alapszíne rézvörös, ezen csokoládé színű csíkok vannak.

 

szomáli cica

A szomáli macska csak szőre hosszúságában különbözik az abesszin

macskát

Jellem

A szomáli macska kitárulkozó, érdeklődő, élénk, ügyes, kedves. Hangja finom és lágy. A kis helyiségeket nagyon nem kedveli. Szívesen apportírozik, akár egy kutya. A szomáli macska hamar megtanulja kinyitogatni a szekrényeket, fiókokat, így bújócskázni is lehet vele - akár akarjuk, akár nem. Egyébként is nagyon játékos, még a csapot is kinyitja, hogy a vízzel mókázzon.Szőrzete nem igényel különösebb gondoskodást, jól fésülhető.

 

A karthauzi macska kitűnő vadászösztönének és magas intelligenciájának köszönheti századokon keresztüli túlélését.

 

A karthauzi macska

A karthauzi macska a legrégebben tenyésztett macskafajták egyike: a La Grande Chartreuse nevű francia kolostor szerzetesei kezdték el tenyészteni az 1300-as évektől.

A legszebb rajta a kék színű bundája és az okkersárga szeme. Ősi vadászszenvedéllyel és vízhatlan bundával rendelkezik. A karthauzi macskaerős csontozatú és izmos testű.

 

karthauzi macska a padlón áll
Kék bundája és okkersárga szeme különleges és gyönyörű

Robusztus típus, nem zömök, sem nem klasszikus, elegáns vadság sugárzik belőle. A nőstény teste közepesen hosszú, a kandúr hosszabb. Szőre finom, selymes, fénylő, tömött, nem fekszik szorosan a testre, ami gyapjas aljszőrzetének köszönhető.

karthauzi macska feje hatalmas, széles, trapéz alakú. Erőteljes állkapocs és teljes arc jellemzi. A viszonylag kis pofa, keskeny párnákkal, aranyos, mosolygós benyomást kelt. A nyak rövid és erősen tűzött. A farok mérsékelten hosszú, erős, oválisan elvékonyodó. Bátor, vidám és nagyon szeretetéhes, halk szavú cica.

 

karthauzi cica fekszik
Karthauzi: Csöndes, de szeretéhes cicafajta

karthauzi macska kitűnő vadászösztönének és magas intelligenciájának köszönheti századokon keresztüli túlélését. Nagyon családcentrikus, még a gyerekek folyamatos nyúzását is jól viseli, ritkán jön ki a sodrából.

 

 
Ragdoll macska
A ragdoll, alias rongybaba macska a nevéhez hűen viselkedik, amikor az ember kézbe veszi. A macska izmai elernyednek, teljesen elhagyja magát. Ilyenkor a kisebb fájdalmat meg sem érzi.
 

ragdoll, alias rongybaba macska a nevéhez hűen viselkedik, amikor az ember kézbe veszi. Izmai elernyednek, teljesen elhagyja magát. Ilyenkor a kisebb fájdalmat meg sem érzi. Nyugodt természete miatt házikedvencnek kiválóan alkalmas. Hatalmas szeretetigénye van, ragaszkodó típus. A ragdoll macska gazdáját akár az egész lakáson keresztül képes kísérgetni.

 

ragdoll macska ül a lépcsőn
Hihetetlenül kék szeme van!

A ragdollt először Amerikában tenyésztették ki, de ekkor még nem vált elismertté. 1965-ben egy perzsa cica és egy birman kandúr pároztatásával alakult ki a mai példányok elődje. Főként Amerikában közkedvelt és elterjedt fajta. Európában nagyon ritka. Hazánkban is csak két tenyésztő foglalkozik vele.

ragdoll macska középhosszú szőrzetű, szőre a hasán a leghosszabb. Az aljszőrzettől eltekintve könnyen ápolható. Négyféle színváltozata létezik: fóka, kék, csokoládé és lila. Méretét tekintve a nagyobb cicák közé sorolható, egy felnőtt kandúr akár 9kg-os is lehet. A ragdoll macska nyúlánk testű, izmos fajta. Szemei nagyok, oválisak, kékszínűek. Hátsó lábai kicsit hosszabbak, mint a mellsők. Lábain fehér zoknit "hord". Tappancsai nagyok, kerekdedek és ujjai között szőrpamacsok találhatók. Farka középhosszú.

 

ragdoll kismacska
A ragdoll tökéletesen jól érzi magát a lakásban. Nem kóborol el, még társai unszolására sem

ragdoll macska tökéletesen jól érzi magát a lakásban. Nem kóborol el, még társai unszolására sem. Ha mégis kiengedjük az udvarra, ne hagyjuk magára. Nem igényel napi fésülést, nem filcesedik és a gazdik legnagyobb örömére nem is hullik erősen a szőre. Ennek ellenére, azért nem szabad elhanyagolni. Betegségekre kevésbé érzékeny, ami nem jelenti azt, hogy a védőoltásokat megspórolhatjuk.

 


Bengáli macska
A bengáli macska egy 1963-ban indult tenyészprogram keretén belül jött létre mint önálló fajta, létrehozása a kaliforniai Jean Mill nevéhez fűződik.
 

Barátságos vadmacska

A bengáli macska egy 1963-ban indult tenyészprogram keretén belül jött létre mint önálló fajta, létrehozása a kaliforniai Jean Mill nevéhez fűződik. Az ázsiai leopárdmacska (ALC) és a házimacska keresztezésének elbűvölő eredménye ez a vadmacskás külsővel és a házicicák kedvességével bíró "mini leopárd". A szelektív, igen gondos tenyésztői munkának köszönhetően nagyon a bengáli macska intelligens, barátságos jellemmel rendelkező, kifejezetten embercentrikus házikedvenccé vált, gyermekek és kutyák mellé is bátran ajánlhatók.

 

bengáli macska, macska, macskafajták
Egyre népszerűbb a bengáli macska

Növekvő népszerűség

Nagyon fontos a bengáli macskakölykök korai szocializációja. Nagyon rövid, szinte plüss-szerű bundájuk heti egyszeri fésüléssel könnyen rendben tartható. Ma már több szín, illetve mintázat ismert, a leggyakoribb a barna-pettyes-cirmos, és barna-márvány-cirmos változat. Ma már Európában is egyre ismertebbek a bengáli macskák, de világszerte egyre több rajongót mondhatnak magukénak a kiállításokon.

 

bengáli macska, macskafajták, macska
A bengáli macska intelligens és barátságos

Angol elnevezés: bengal 
Német elnevezés: Bengalkatze 
Francia elnevezés: Bengal

 


Sziámi macska: mutáció vagy az aranymacska leszármazottja?
Sir Owen Gould, az V. Rama sziámi király mellett szolgálatot teljesítő brit nagykövet figyelt fel ezekre a macskákra 1884-ben. A sziámi macska egyesek szerint mutáció, mások úgy vélik, a nyugat-afrikai aranymacska leszármazottja.
 

 

sziámi, macska, macskafajták
Sziámi macska
"Az embernek azért van szüksége macskára, hogy félelem nélkül simogathasson egy ragadozót" - mondta egyszer Léonor Fini, a franciák legnagyobb macskaszakértője. Úgy tetszik, a sziámi macskákkal kapcsolatban kétszeresen is igaz ez a megállapítás: vonzó, egzotikus, elragadó lény valamennyi. Amikor lapulnak, képzelt vagy valódi áldozatuk után futnak, faágakra kúsznak vagy egyszerűen csak a tűző napon süttetik magukat, a sziámi macskák azzá válnak, amik: valódi, kicsinyített ragadozókká, ám szemükben a gazda iránti odaadó szeretet fénylik...

A sziámi macskát egyesek mutációnak tartják, mások úgy vélik, hogy a nyugat-afrikai aranymacska (Profelis temmicki) leszármazottja. Minden-esetre Dél-Ázsia buddhista templomaiban ma is ott él szabadon a burma macskával egyetemben.

A kérdés inkább az, hogy került Keletről - Európába? Nos, ha igaz, Sir Owen Gould, az V. Rama sziámi király mellett szolgálatot teljesítő brit nagykövet figyelt fel ezekre a macskákra 1884-ben. Hazavitt két csokoládészínű példányt Angliába, és egyik leszármazottjuk az 1888-as londoni macskakiállításon "A legszebb macska" címet nyerte el. A sziámi macska mozgékony, eleven, kíváncsi természetű állat, ám meglehetősen kényes és igényes. Alkalmazkodóképessége viszont egészen rendkívüli. Legvonzóbb tulajdonsága a gazdája iránti - néha túlzott! - szeretet. A gondoskodást, törődést, kedveskedést túlfűtött ragaszkodással honorálja.

 

cica, kiscica, számi cica
Sziámi cica
Fókaszínű sziámi macska - Szőrzete igen rövid, finom tapintású, meleg krémszínű, hátulsó részén enyhén sötétbe hajló, a gyomor és a mellkas tájékán világosabb. A szőrvégek mély fókabarnák.

 

Csokoládészínű sziámi macska -Elefántcsontszínű test, a szőrvégek meleg kakaó-, az orr és a mancsok fahéjszínűek. Szemei sötétkékek. Az erőteljes farokgyűrűzöttség hiba.

Angol elnevezés: siamese 
Német elnevezés: Siamkatze 
Francia elnevezés: siamois

 


Török angóra macska, az ősi különlegesség
A perzsa macskát és a török angórát gyakran összetévesztik egymással. Tény, hogy a két különböző fajta lényegében több évszázaddal ezelőtt keletkezett.
 

A perzsa macskát és a török angórát gyakran összetévesztik egymással. Tény, hogy a két különböző fajta lényegében több évszázaddal ezelőtt keletkezett; a perzsák eredete nem tisztázott, a török angóra viszont Ankarából származik. Elképzelhető, hogy valamikor régen a perzsa macskák tenyésztői török angórákat használtak fel annak érdekében, hogy kialakítsák a fajta ma már közismerten hosszú, selymes szőrjellegét. 

Török angóra macska, az ősi különlegességTörök angóra macska, az ősi  különlegesség

Miután más macskákkal keresztezték, az angóra mint fajta hosszú évekre majdnem teljesen eltűnt a macskavilág porondjáról, s csupán nevében, utalásként maradt meg a különböző hosszú szőrű macskák leírásában. Napjainkban azonban újból színre lépett, és a tenyésztők sok szép példányt vonultatnak fel a nagy nemzetközi kiállításokon.

Középtermetű macskák, hosszú testtel, nagy, pamacsos fülekkel. Selymes, sima szőrzetük, "királyi" nyakfodrukjellegzetesen megkülönbözteti őket a többi macskafajtától.

Angol elnevezés: turkish angora 
Német elnevezés:Türkisch Angora 
Francia elnevezés: turkish angora

 

 

Tudod milyen a balinéz macska?
A balinéz macska lényegében nem más, mint hosszú szőrű sziámi. Pontosabban: sziámi ősöktől származik. Eléggé későn, csupán 1963-ban ismerték el önálló fajtaként.
 

Hovatartozás

A macskák elnevezése sokszor bizony megtévesztő; a himalája macska például nem a Himalájából származik, mint ahogy a balinéz őshazája sem Bali szigete.

Tudod milyen a balinéz macska?

Hová valósi hát ez a viszonylag új fajta?

Amerikába, ahol eleinte - az 1950-es években - hosszú szőrű sziáminak hívták, majd 1968-ban az egzotikusabb bali név mellett döntöttek. Feltehetően azért, mert bájosan fürge, kecses, elegáns járása a Bali szigeti táncosok mozgására emlékeztet. 

Tudod milyen a balinéz macska? 

 

Népszerű kis selymes

A balinéz lényegében nem más, mint hosszú szőrű sziámi. Pontosabban: sziámi ősöktől származik. Eléggé későn, csupán 1963-ban ismerték el önálló fajtaként.

Középtermetű, izmos, hajlékony, selymes szőrű állat. Fóka, csokoládé, kék és lila színváltozatban tenyésztik. Világszerte egyre népszerűbbé válik, s joggal, mert állítólag kedves, élénk, ragaszkodó természetű cica. Nagyon szereti a gyerekeket.

Angol elnevezés: Balinese 
Német elnevezés: Balinesen 
Francia elnevezés: balinais


Rövidszőrű Kurílai Bobtail macska
A Kuríliai Bobtail macska fajta 100-150 évvel ezelőtt jelent meg az Oroszország és Japán közötti vulkáni szigetcsoporton, a Kuril-szigeteken.
 

A rövid, lompos farkú macskákat orosz hadsereg tagjai hozták a szigetre, vagy tudósok a XX. század közepén. A rövidszőrű Kuríliai Bobtail cica kimondottan játékos és jó magaviseletű macska, rövid időn belül nagyon kedvelt lett a szigetlakók körében még úgy is, hogy az elején egy keverék korcsnak tekintették, semmiképp egy önálló macskafajtának. A világ más tájain az amerikai katonák közbenjárásával terjedt el, ők vitték magukkal a szigetekről.

A Kuríliai Bobtail macska története

Az első Kurili Bobtail faj képviselői kiállításokon először 1990-ben jelentek meg. Abban az időben, a szakértők úgy vélték, hogy ezek csak a híres japán Bobtail imitációi. A mai napig sem tudják, hogy van-e a két faj között valami közös genetikailag, a rövid lompos farkukon kívül. Sőt, feltételezik, hogy a Kurili Bobtail macskák az első olyan faj, amely ilyen egyedi farokkal van felruházva, és csak később fejlődhetett ki a Japán Bobtail. Mialatt az elegáns japán macskákat arisztokrata rangra emelték, addig a Kuril-szigeteki macskákat meghagyták természetes állapotukban vadabbnak.

 

bobtail, cica, macska
A legcsendesebb cicák közé tartoznak

 

A Karelian Bobtail macskák, bár a nevük hasonló, különböző faj: ezek a Manx, vagy a Kuríliai faj mutációjának következményei. A Karelian Szentpétervárról származik. A Kuríliaináll jelenlévő farok recesszív génje a Karelian macskáknál domináns. Hasonlóképpen, ezek külsőleg közelebb állnak az Erdei Norvéghez, míg a Kuríliai inkább közelit a Szibériai fajhoz.

 

A Kuríliai Bobtail macska leírása

 

A Kuríliai Bobtail a közepestől egészen a nagyméretűig változik. Izmos, tömör test jellemzi. Feje kerek formájú, kerek zöld vagy sárga szemei vannak, fülei pedig szőrcsomók mögé bújnak. Lába kerek talpacskákban végződnek, farka pompom formájú, 3,8 - 13 cm hosszú. Két rétegű bundája sűrű, finom, rövid. Többféle színben és színvariációban találkozhatunk velük: csokoládé, vörös, bézs, fehér, szürke vagy fehér szürkével, fekete - fehér, tigrismintás stb. A fehér cicáknak lehetnek kék szemei.

 

pompom, macska, farka
A Kuríliai Bobtail macska farka helyén pompomot hord

 

Karaktere

A Kuríliai Bobtail cicák erősek, vadmacskára emlékeztetnek. Egészséges cicák, kiegyensúlyozott karakterrel. Imádják, ha kényeztetik őket, és nagyon jó magaviseletűek, szinte egyáltalán nem agresszívek. A vadonban, csoportokban élnek a farkasokhoz hasonlóan. Nagyon intelligensek és talpraesettek. Bármilyen körülményhez alkalmazkodnak, még egy pár napos utat is jól viselnek. A Kuríliai Bobtail macskák vad külseje nem tükröződik a viselkedésükben. Imádják az emberek társaságát, lakásban, vagy kertes házban is tarthatók.

 

macska, cica, bobtail
A rövidszőrű Kuríliai Bobtail cica kimondottan játékos

 

A fajta egyedi vonása a víz iránti szenvedélye! Imádnak fürdeni, horgászni és a vízben játszani. Nagyon könnyű őket idomítani, szófogadóak, kedvesek. A legcsendesebb cicák közé tartoznak, nem tesznek kárt a lakásban, de az első időkben szükség lesz egy kis idomításra. Ami a családot illeti, a Kuríliai Bobtail kandúr nem menekül el a kicsinyek nevelése elől, ellenkezőleg, segíti a nőstényt. Ellentétben a vad variációval, a háziasított bajszos Kuríliai Bobtail nagyobb termetű. Amíg egy vad kandúr 3,5 - 5 kg között mozog, egy házi kandúr elérheti a 6 kg-ot is. A vad nőstények 2- 2,5kg között vannak, míg a háziasított variációk a 4 kg-ot is elérik. A legtöbb Kuríliai Bobtail (hosszú vagy rövidszőrű) tenyésztőtermészetesen Oroszországban van, a fajta az évek során átterjedt Ukrajnába, Észtországba, Finnországba és Litvániába, de Csehországban is nagyon népszerű. Várható élettartama:12-14 év.

 


Amerikai csonkafarkú, vagy bobtail macska
Az amerikai bobtail egyike a legújabb és a relatíve ismeretlen fajoknak. A 60-as években jelent meg és sikerült magára vonnia a figyelmet...farkincájának köszönhetően.
 

Az átlagos macskával ellentétben, az amerikai bobtail macska farka kurta, egy természetes genetikai változásnak köszönhetően, amely szerencsére csupán a macska extrém külsejére van hatással.

Első ránézésre azt gondolnánk, hogy egy átlagos macska, vagy ha bundája nagy és bolyhos, akkor esetleg a Ragdoll családjához tartozik. De ha jobban szemügyre vesszük, feltűnik azt, ami elsőre nem volt annyira szembeötlő: a nagyon rövid farka.

 

macska, cica, bobtail
Amerikai csonkafarkú, vagy bobtail macska

 

Története

A városi legendák szerint ezek a macskák a házi és a vadmacskák keveredéséből származhatnak. Yodi, egy barna rövid szőrű kandúr jött össze egy vadmacskával, így született a világra az első bobtail cica. A szokatlanul rövid farok egy spontán genetikai mutáció következménye a házi macskáknál, egyes tenyésztők pedig a domináns faj génjeinek tulajdonítják, mely a Manx cicáknál figyelhető meg. A tenyésztők úgy tökéletesítették ki a fajt, hogy ma már több színvariációban és méretben is találkozhatunk az amerikai Bobtail cicával. Az International Cat Association még 1989-ben elfogadta a fajt, így az amerikai Bobtail cica tulajdonosok különböző hazai és nemzetközi macska kiállításon vehettek részt.

 

Személyisége és külseje

Bár még fejlődik a fajta külseje, a hivatásos tenyésztők nagyon energikusnak, barátságosnak és intelligensnek karakterizálták ezeket a cicákat. Közvetlenek az emberekkel és nem igényelnek túl sok figyelmet. Az érettséget 2-3 éves korukban érik el. Ami a külsőt illeti, az amerikai Bobtail cicák hátsó lábai kicsit hosszabbak, mint a mellső lábaik, valamint a talpacskái terjedelmesebbek, kerekek és párnával ellátottak.

Természetesen a rövid farka a legfontosabb jellemvonása, mivel hossza csak egy negyede a normál macska farkának. A farka egyenes és ívelt, ennek ellenére lehet hajtogatni vagy alakítani, a méretétől, illetve a macska hangulatától függően. Ezek az állatok nyitottak az újra és hűségesek a gazdájukhoz. Nagyon hamar megkedvel egy családot és csodálatosan megértik magukat a kamaszokkal és a gyerekekkel.

 

macska, farok, csonkafarkú
Farka negyede a normál hossznak

 

Be lehet idomítani őket, hogy trükköket csináljanak és meg lehet tanítani pórázon járni őket. Könnyen feldolgozza a helyeket és az elnevezett embereket, így hát ne lepődj meg, ha másképp reagál a szeretett ember nevét meghallva. Ugyanígy, emlékszik a saját nevére és válaszol is, ha hívják. Hasonlóan a kutyákhoz, ezek a macskák is szeretnek az ember nyomában lenni a házban. Szeretnek labdával játszani és apportírozni is. Más macskáktól különbözően, az amerikai Bobtail elég csendes még akkor is, amikor boldog. Szereti kimutatni a szeretetét és a hűségét a család iránt és nem tétovázik, hogy „majomkodva" magára vonja mindenkinek a figyelmét. Jól kijön más fajtákkal és tolerálja a kutyákat, valamint az idegeneket is. A farok nélküli macskákat a legtöbb macska egyesület nem fogadja el, a háta láncolatának rövidsége által okozott betegségek miatt. A farok, nem csupán egy hosszabbodása a bajszosnak, hanem fontos szerepe is van az állat helyváltoztatásában. Elérik a 7-9 kg súlyt, a nőstények kisebbek, mint a hímek.

 

Gondozás

Rendkívül fontos, hogy hetente kétszer megfésüljük, ha rövid a szőre és háromszor, ha hosszú. A második esetben fokozottabb figyelmet kell fordítani a fésülésre, hogy ne törjön a szőre. Ellenkező esetben sebek jelenhetnek meg a bőrfelületen, mely nem hanyagolandó dolog. Ajánlatos kicsi korától szoktatni a fésüléshez, így jobban elmélyül a gazda - cica kapcsolat. Ez szeretve és biztonságban fogja érezni magát. Sokszor egy macska szeretete és hűsége nem kiegyenlíthető. Várható élettartama 15 év!

 

 

A világ legmagasabb macskája egy Scarlett´s Magic névre hallgató szavanna macska. Ez a fajta egyre népszerűbb, hiszen sokaknak nagyon tetszik ez a házi cicába oltott vadmacska. 

A világ legmagasabb macskája
 

A szavanna macska

A szavanna macskát sokan kedvelik, hiszen egzotikus állat, megjelenése rendkívül elegáns, kecses. Noha nem kimondottan kényeztetésre vágyó jószág, nagyon ragaszkodó, emellett intelligens és tanulékony. 

A szavanna macska
 

Hócipős (snowshoe) macska

A hócipős macska elnevezését megjelenéséről kapta: pofiján egy fordított V-alakú maszk látható, lábain pedig fehér foltok, amelyek úgy néznek ki, mintha zokniba bújtatták volna őket. Szeret gazdája közelében lenni, családját imádja, de az idegenekkel szemben tartózkodó. 

Hócipős (snowshoe) macska
 

A Bombay macska

A Bombay macskát az indiai Bombay nevű városról nevezték el (a mai Mumbai-ról). Kimondottan úgy tenyésztették ki, hogy fényes fekete bundájával, hatalmas rézszínű vagy sárga szemeivel egy egzotikus ragadozóra emlékeztessen. 

A Bombay macska
 

A LaPerm macska

A LaPerm macskában szelíd, gyengéd társra találsz. Hálás a simogatásért, szereti gazdája közelségét. Kíváncsi természetű, szeret játszani, remekül alkalmazkodik környezetéhez. Rövid-és hosszúszőrű változata is létezik. 

A LaPerm macska
 

Miért válassz sziámit?

A sziámi az egyik legősibb háziasított macskafajta az egész világon, történelme olyan színes, mint ő maga. Ragaszkodó, játékos, kedves cica, nagyon sok törődést és figyelmet igényel. 

Miért válassz sziámit?
 

Korat macska

A korat egy ősi rövidszőrű macskafajta, nevét egy thaiföldi provinciáról kapta. Ragaszkodó, aktív és játékos, kiváló házikedvenc. Ismerkedj meg vele közelebbről! 

Korat macska
 

Az egyiptomi mau

Az egyiptomi maut az egyiptomi szent macska leszármazottjának tartják, akit az ókori egyiptomiak istenítettek. 

Az egyiptomi mau
 

Amerikai csonkafarkú, vagy bobtail macska

Az amerikai bobtail egyike a legújabb és a relatíve ismeretlen fajoknak. A 60-as években jelent meg és sikerült magára vonnia a figyelmet...farkincájának köszönhetően. 

Amerikai csonkafarkú, vagy bobtail macska
 

Devon Rex, a manócska macska

A macskák világában egyes cicák mintha arra születtek volna, hogy kényeztessék őket, mások a vidámságukkal gyűjtsék maguk köré rajongóikat. A Devon Rex cicának jutott mindkét előnyös vonásból. 

Devon Rex, a manócska macska
 

Rövidszőrű Kurílai Bobtail macska

A Kuríliai Bobtail macska fajta 100-150 évvel ezelőtt jelent meg az Oroszország és Japán közötti vulkáni szigetcsoporton, a Kuril-szigeteken. 

Rövidszőrű Kurílai Bobtail macska
 

A skót lógófülű macska története

A skót lógófülű macska névjegye a szokatlan, lekonyuló fül, és a fajtával kapcsolatban kialakult ellentmondásos vélemények 

A skót lógófülű macska története
 

Ragdoll macska, a laza szerelemgyerek

A ragdoll macska sok más fajtához hasonlóan egy véletlen baleset tudatosan tovább alakított eredménye. Az első ragdoll kiscica a 60-as években Kaliforniában látta meg a napvilágot, egy fehér perzsa, és egy burmai kandúr titkos légyottjának gyümölcseként. 

Ragdoll macska, a laza szerelemgyerek
 

Jön a rózsaszín perzsa macska?

A perzsa cirmos a XVII. században jelent meg Európában. Talán ez a legrégebbi típusú perzsa macska. A XIX. végén voltak a legnépszerűbbek, amikor tenyésztők kidolgozták a fajta modern szabványait. 

Jön a rózsaszín perzsa macska?
 

A perzsa macska leírása

Jelenleg számos standard létezik, melyek egytől-egyig sajátos értékrend szerint lettek kialakítva, viszont a követelmények a perzsa macska általános megjelenését tekintve körülbelül azonosak. 

A perzsa macska leírása
 

A Don Szfinx kandúr macska jó apa

Sokak nem is tudják, hogy három fajtája is létezik ennek a különleges megjelenésű macskának:a kanadai alapváltozat, a Don és a Peterbald Szfinx között. 

A Don Szfinx kandúr macska jó apa
 

Hányféle macska él a Földön?

Milyen csodálatos a természet! Ki tudná vajon megmondani, hányféle színű és árnyalatú macskabunda létezik? A mintázatokról, formákról és alakokról nem is beszélve! 

Hányféle macska él a Földön?
 

A perzsa macska rejtélye

Egy réges-régi legenda szerint a perzsa macskát egy varázsló teremtette egy tűzből kiugrott szikra, két távoli csillag és a felkerekedő szürke füst segítségével. Ez a történet részletesen leírja még a macska természetét is. A perzsa faj valódi története ennél egy kicsit életszerűbb, ám így is meglehetősen rejtélyes. 

A perzsa macska rejtélye
 

Japán csonkafarkú macska

A japán csonkafarkú macska ősi, természetes távol-keleti macskafajta. Legfontosabb fajtajegyeit - köztük azt, hogy mellső lábai jóval rövidebbek, mint a hátulsók - ezeréves festményeken is felfedezhetjük. 

Japán csonkafarkú macska
 

Szibériai macska, a harcedzett túlélő

Úgy tartják, a szibériai macska erényeinél és megjelenésénél fogva az angol királynő tiszteletére adott estély díszvendége is lehetne. És nem véletlen: ezt a macskafajtát az élet mindennel megajándékozta, ami egy macskába belefér. 

Szibériai macska, a harcedzett túlélő
 
 
                                                Pár részletesebb leírás
 
 
Tonkinéz macska
A tonkinéz macska először Kanadában került elfogadásra új fajtaként az 1960-as évek végén. Tulajdonképpen burma-sziámi hibrid, mert e két fajta keresztezésekor jön létre.
 

 

tonkinéz macska
tonkinéz macskát először Kanadában fogadták el új fajtának, az 1960-as évek végén. Tulajdonképpen burma-sziámi hibrid, mert e két fajta keresztezésekor jön létre. Közepes testméretű, szépen izmolt teste van. Vonalaiban a sziámi eleganciája keveredik a burma kerekségével. A tonkinéz macska lábai közepes hosszúságúak, a mancsai kecsesek, oválisak, a farka tőben erős, elkeskenyedő, vége enyhén lekerekített.

A szőr a testre simul, fényes, selymes. Koponyája ék alakú, lágy, kerekített körvonallal. Szemből nézve a fej olyan, mint egy egyenlő oldalú háromszög. Fülei nagyok, enyhén kerek a végük.

tonkinéz macska szemei nagyon kicsik, szemszíne egyenletes, ragyogó kékeszöld vagy világos türkiz árnyalatú, amely a fajta jellegzetessége. Rendkívül elegáns, szemet gyönyörködtető. Ismert lila, krém, kék, nyérc (barna), teknőc változatban.

Minden színváltozatnál a test alsó része enyhén világosabb, mentes bármiféle mintázattól vagy csíkoktól. Kifogástalan jellemű, éber, érdeklődő, igen kíváncsi, emberkedvelő macska. Élettartama: 12-15 év, testsúlya: 3-6 kg.

 

Az egzotikus exotic macska a kényelmes emberek perzsája. Az exotic szakasztott mása a perzsának, csak rövid a szőre. Így hát aki perzsát szeretne, de nincs napi egy órája fésülésre, jobban jár ezzel a fajtával.

 

Az exotic macska a kényelmes emberek perzsája. Szakasztott mása a perzsának, csupán annyi a különbség, hogy ennek rövid a szőre. Így aki perzsát szeretne, viszont nem akar naponta 1-2 órát a cicája fésülgetésével tölteni, annak tökéletes választás az exotic. Ez a fajta a perzsa és az amerikai rövidszőrű keresztezéséből jött létre. Az exotic macska ötvözi azok jó tulajdonságait, kedves, barátságos, nyugodt természetű cica.

 

Két exotic macska
Az exotic macska a perzsamacska rövidebb szőrű változata

Az exotic macska eredete

A fajtát 1967-ben ismerte el az amerikai Macskabarátok Egyesülete (Cat Fanciers` Association CFA). A fajta standard leírásával nem kellett sokat foglalkozniuk, hiszen ugyanazok az ismérvek vonatkoznak rá, mint a perzsára. Az exotic macska erős csontozatú, szabályos testfelépítésű cica, kicsit kerekded vonásokkal. Feje nagy, kerek, melybe jól illeszkednek szintén kerek szemei. Szőre bár rövid, sűrű, selymes és csillogó. Az egész megjelenése inkább emlékezetet egy kis mackóra, mintsem egy cicára. Talán ennek is köszönheti népszerűségét.

Az exotic macska természete

Nagyon ragaszkodó, gazdiját hűségesen követi mindenhova. Tanulékony, játékos és beszédes fajta. Minden korosztály megtalálhatja benne a szeretnivalót. Bundáját elegendő heti kétszer alaposan átfésülni. Ez a fésülgetés még nem is okoz nehézséget, mert az exotic macska teljes nyugalomban végigüli a ceremóniát.

 

Fekete-fehér exotic macska
Az exotic macskánál a perzsa összes színváltozata megengedett

 

Az exotic macska színei

A perzsa összes színváltozata megengedett az exoticnál. Így a feketétől kezdve a bicoloron át a füstszínűig minden szín megjelenik. A szemszínnél csupán annyi a kikötés, hogy passzolnia kell a bundájához.

Angol elnevezés: Exotic shorthair cat

Német elnevezés: Exotic Shorthair Katzen

 

 
 
 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 130166
Hónap: 1303
Nap: 56