Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


*Cicák*

 

1. A cicamama dorombolása jelzés a kicsiknek, hogy itt a szoptatási idő, tessék jönni.  A kiscicák egyhetes korukban kezdenek dorombolni, s ezt egész életükben folytatják. 
2. A macskák akár száraz tápot, akár a vérrel járó, elfogott egeret eszik, evés után mindig mosdani kezdenek. Ezt ösztönösen csinálják, nehogy a táplálék szaga odavonzza a ragadozókat. 
3. A fehér szőrű és bőrű macskák fülét nyáron célszerű fényvédővel kenni, mert könnyen leéghet. 
4. Néhány cicus először kiveszi a tányérből az ételt, és úgy eszi meg. Ennek az lehet az oka, hogy a mélytányér falához érő tapintószőrök zavarják evés közben az állatot. 
5. Az ősi egyiptomiak istenként imádták a macskákat. És a cicák ma is ezt hiszik. 
6. A macskák a farkukat elsősorban egyensúlyozásra használják, bár a kommunikációjukban is nagy szerepe van. Vanak farok nélkül született cicák, ők másképp oldják meg az egyensúlyozást.
7. A macskáknak több mint száz különböző hangjelzésük van, míg a kutyáknak csupán tíz körül. 
8. A cicák a hátsó lábukat a mellső lábuk nyomába helyezik, így is csökkentve a keltett zajt, és a nyomok számát. 
9. Futásban, rövidtávon 50 km/h-s sebességre, ugrásban akár 2 méter magasra is képesek.
10. A macskák dorombolásának frekvenciája állítólag megegyezik az alapjáratú dízelmotoréval. 
11. A dorombolás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cica boldog. Dorombolnak vajúdás közben, ha fájdalmaik vannak, sőt, sokszor a haldokló cica is. 
12. A macska orrának lenyomata olyan jellegzetes, mint egy emberi ujjlenyomat. Nincs két azonos orrnyomat.
13. Egy macska szaglóérzéke 14-szer jobb, mint a miénk.
14. A házimacskák az egyedüliek, akik függőlegesen tudják tartani a farkukat, miközben sétálnak. A vadmacskák vízszintesen, vagy a lábaik között tartják.
15. A macskák arra is használják a bajuszukat, hogy eldöntsék: az a tér ahova belépnek, elég nagy-e nekik.
16. Egyes macskák előszeretettel lopkodnak a süteményből, édességből annak ellenére, hogy a cicák nem érzik az édes ízt.  
17. A dühös macska füle hátrafelé fordul, harc közben pedig a fejére simul. A hatvankét mozgató izommal külön-külön is képes elforgatni a füleit.
18. A kék szemű, fehér szőrű macskák gyakran süketek. A felemás  szemű – kék és sárga – fehér cicák pedig általában csak azzal a fülükkel hallanak, amelyik oldalon a sárga szemük van. 
19. A macskáknál is léteznek A, AB és B vércsoportok. 
20. Élete során egy nőstény macska több, mint 100 cicának adhat életet. A rekorder egy texasi macska. Dusty több mint 420 kölyköt hozott a világra. Az utolsó alom idején már 18 éves volt.

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 126954
Hónap: 1199
Nap: 35