Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


*Nyuszik*

 

Holland Törpenyúl

IchiGo  2006.05.30. 20:35

...

 

A Holland Törpenyúlak a legkisebb fajták közé tartoznak. Genetikai sajátosságuk az is, hogy jelentősen eltérnek a többi nyúlfajtától. A mellső lábak rövidek, s egyenesek. A nyak igen rövid, a fej a testhez képest nagy, jó kifejezőképességű. A nyulak között ezeknek a fajtáknak vannak a legkisebb fülei, lekerekített, szőrözött, kb. 5-7 cm között. A farok rövid, pamacsos. Mindenfajta színben megtalálható. A szőrzet puha, s rövid, illetve normálhosszúságú.
Ez a fajta igen erős, mentes mindenféle betegségtől, élénk, érdeklődő. Maximum 1.5-2 kg között lehet a súlyuk. Az ennél kövérebbek már leginkább elhízást mutatnak.  
Dominó is Holland törpenyuszi. Csak ajánlani tudom ezt a fajtát mindenkinek. :)
 

Logófülű Kosorrú Törpenyúl

IchiGo  2006.05.30. 20:36

...

 

A Logófülű Kosorrú Törpenyúl talán a legkeresettebb fajta nyuszi. Hiszen olyan édes, amikor lobognak a logó fülecskéi. :) Ezt a fajtát Törpe kosorrúnak is nevezik.
A testfelépítésük tömör és erős. A nyak csak kissé látható. A mellső lábak rövidek és egyenesek. A hátulsó lábak nagyon erőteljesek. A farok egyenes és jól szőrözött.
A szőrzet sűrű és jó hosszúságú, bőséges fedőszőrzettel. A lábak és a fülek is jól szőrözöttek.
A fej kerek, és erős. A profil igen kerek, a kosorr miatt. A szemek kerekek és fényesek. A fülek jól szőrözöttek és lógnak. (Kiskorban még felálló füleik vannak.)
Mindenfajta színben megtalálhatóak. Itt is minden szín elfogadott.
Az állapot a holland törpenyúlakéra hasonlít. Szintén érdeklődö és élénk. Erős szervezet.
A súlyuk sokkal nagyobb, mint a Holland törpenyúlaké és nagyobbra is nőnek meg (kb. 2-2,5 kg).

 Ha nyulat veszel,jól gondold meg mit teszel.Ha elmész nyaralni ki fog rá vigyázni ? Fogod e gondozni,etetni,játszani vele.

 Máskülönben csodálatos dolog nyulat tartani ! Mindig szeretni fog téged,hű lesz hozzád. Egy lelki barát lessz neked.

Olvasd el ezt az oldalt ,és már készen is állsz egy nyuszi  befogadására.  Kép                                        

 

                                        ATÖRPENYÚL ISMERTETÉSE
  

A Holland törpenyúl

 

Származás:

A Holland törpenyúl az üregi nyúltól (oryctolagus cuniculus) származik, eredetileg csak az Ibériai-félszigeten fordult elő. Körübelül 5000 évvel ezelőtt elkezdtek "terjeszkedni" Európában. Később betelepítették Amerikába is. Házi kedvencként való tartása elég újkeletű, hiszen 1900-as évek közepén jelentek meg a családok otthonaiban.

Ezt a fajtát a Lengyel és a Holland fajta keresztezésével alakították ki, így jelent meg egy mutáció következtében egy 1 kg körüli törpenyuszi. Eleinte fehér színben tenyésztették őket piros illetve kék szemű változatban, kis idő elteltével elkezdtek törekedni a különböző színes változatok kialakítására.

Testfelépítés:

A Holland Törpenyúl testtömege 0,7-1,5 kg között elfogadott. Kívánatos az 1 kg körüli súly. A fej széles, erőteljes pofákkal, rövid, fölfelé álló maximum 5 cm-es, hegyüknél elkeskenyedő jól szőrzött fülekkel. A szemek kissé "kidülledt" formát mutatnak. A test rövid, széles mellkassal, háttal és dongával. A farok rövid, szorosan a testhez simul. A karmok egyszínűek, a világos szőrzethez átlátszó, a sötét színezethez sötét megengedett. Ettől eltérő küllemjegyek nem kívánatosak.

Szőrzet, színezet:

A szőrzet finom, rövid, tömött, fényes és rugalmas. A szemek színe barna, kék vagy piros. Bármilyen színezet elfogadott, amely megegyezik az elismert fajtájú nyulak színezetével.

Színek, színezet: piros szemű fehér, kék szemű fehér, fekete, kék, barna, orosz (barna vagy fekete jegyű), fekete-vidra, kék-vidra, csokoládé-vidra, thüringiai, sziámi, fekete ezüst, kék ezüst, csincsilla, ezüst, narancs, angol tarka

Nem elismert, de létező színváltozatok: hollandtarka, harlekin                                                    


 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 126954
Hónap: 1195
Nap: 34