Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


*Papagájok*

 

Hullámos papagáj

Melopsittacus undulatus )

 

Hossza 18 cm. Feje elülső része sárga, a pofatájék alsó részén kerek, kobaltszínű folt, torkán pedig egy sor (4-6) ovális fekete folt látható. A fejtetőtől kezdődően a háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad, farcsíkja és hasi felülete világoszöld. Szárnya 9,6 cm-es, az evezők külső zászlói zöldek, a belső zászlók feketék, az alsó szárnyfedők sárgászöldek. Farka 9-10 cm hosszú, zöldeskék, a külső tollak szegélye sárga. Írisze fehér, szaruszínű csőre 0,9-1 cm-es, viaszhártyája égszínkék; lába szürkéskék. A tojó viaszhártyája barnás. A fiatalok színei elmosódottabbak, toroktáji foltjaik alig észrevehetők vagy hiányoznak, íriszük szürkés, viaszhártyájuk vöröseslila.

Mutációk: sárga, sötétzöld, albínó és kék.

Élőhelye: Egész Ausztrália - főleg a belső területek - Tasmania kivételével; Floridában is elterjedőben van.

Időnként nagymértékben túlszaporodik, de néha tízezerszámra lesz az aszály áldozata. Kóborló életmódot folytat, ahol vizet és magokat talál, ott van a hazája, fűmagvakat eszik. Röpte gyors, szabálytalan ívű, északon június és szeptember, délen augusztus és január között, élő és holt fák üregeiben egyaránt költ. Fészekalja: 4-6 tojás, a kotlási idő: 18, a kirepülési idő 30 nap. A fiatalok 3-4 hónapos korban színesednek ki.

Várható életkora: 10-15 év.

Etetése: Hasonlóan az emberhez, a madár szervezete is megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot igényel. Az alaptakarmány gyanánt adott növényi anyagok túlnyomó részben szénhidrátot tartalmaznak. A madarak zsírigénye elenyésző, a fehérjét többnyire külön kell adnunk. Legjobb ha a magkeveréket mi magunk állítjuk össze:

Köles 60%

Fénymag 30%

Zab 10%

Ezt ki kell egészítenünk gyümölccsel, zöldségekkel, gallyakkal, szépiával, lágyeleséggel, fehérjével. Nagyon kedvelik az almát, a diót és a mogyoróféleségeket, de ezekkel bánjunk csínján, mert „energiabombák” A csonthéjas gyümölcsöket magozzuk ki, mert magjuk ciánt is tartalmazhat. Zöldség gyanánt salátát sárgarépát, annak levelét, petrezselymet, zellerlevelet, spenótot, uborkát, zöldborsót, főtt céklát, sült tököt, főtt burgonyát, valamint a gyomnövények közül tyúkhúrt és pásztortáskát is adhatunk.

 

Nekem is volt egy hullámos papagájom. Ő volt Robi :

 

Robi öregen és fiatalon.

Szerintem ő volt a világ legkedvesebb, legszeretnivalóbb, legnagyszerűbb, legokosabb, legzseniálisabb és legkövérebb madara. Sajnos 1997 április elsején halt meg végelgyengülésben - 11 évesen.

Jelen pillanatban egy sokkal agresszívebb, kicsit szadista hajlamú rózsásfejű törpepapagájom van, akit azért nagyon szeretünk. Egyébként Jádénak hívják, és így néz ki:

 

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 130452
Hónap: 1333
Nap: 43